Konaklama giderlerinin son yıllarda artış göstermesi ve kamp yapanların paylaşımlarıyla beraber kamp yapmanın keyifli bir aktivite olduğunu düşünenlerin sayısı bir hayli artış göstermeye başladı. Pandemi süreciyle beraber artık otellerin hijyen anlamında güvenilirliğini sorgulayarak çareyi kamp yapmakta bulanlar da eklenince ülkemizde kamp yapma fikri çoğu kişiye sıcak görünmeye başladı.
Peki ilk kez kamp yapacaklara tavsiyeler neler olmalı? Hangi ekipmanları satın almalı? Her yerde kamp yapılır mı? Kamp yapılacak güvenilir alanlar nereler? Çadır geceleri güvenilir oluyor mu? vb pek çok sorunun cevabını bu yazımda vereceğim.

Hazırsanız ilk kez kamp yapacaklara tavsiyeler neler, ilk kez kamp yapacaklar nelere dikkat etmeli sorularıyla başlayalım.
1. Ne tür kamp yapacağınıza karar verin.
İlk olarak kampı hangi türde yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Yani seyahat ederken konaklamayı ücretsiz yapmak için mi kamp yapacaksınız, keyfi olarak doğanın içinde vakit geçirmek için mi kamp yapacaksınız, doğa yürüyüşüne çıkıp geceleri mi kamp yapacaksınız ya da denize girmek için sahil kampı mı yapacaksınız bunu belirlemeniz gerekiyor. Çünkü yanınıza alacağınız malzeme listesini buna bağlı olarak yapacaksınız. Bunun yanı sıra ilk defa kamp yapacak birisine ben evine yakın bir kamp alanında bir iki günlük kamp yapmasını öneririm. Eğer ilk kampınızı seyahate çıkıp konaklama için veya deniz kenarında yaparsanız kamp yapmanın size göre olmadığına karar verdiğinizde seyahatinizi yarıda kesmek zorunda kalabilirsiniz ki bu durum hiç hoş olmaz.
2. Kamp ekipmanları satın almayı abartmayın.
Hangi amaçla kamp yapacağınıza karar verdiniz sıra geldi ekipman satın almaya. Pek çok kamp malzemesi maalesef artık uygun fiyatlı değil. Zaten orta düzeyde tüm kamp malzemelerini satın almaya kalksanız ciddi bir bütçe ayırmanız gerekir. Ola ki bütçeniz var ve ilk kampınız için tüm ekipmanları satın aldınız ama kamp yapmanın size zevk vermediğini fark ettiniz tüm ekipmanlar boşa çıkacak ve gereksiz bir harcama yapmış olacaksınız. Bu yüzden eğer çevrenizde kamp yapan birileri varsa onlardan ödünç olarak çadır, mat, tulum gibi temel ihtiyaçları temin edip kamp yapmaya devam etmeye kararlı iseniz kendi ekipmanlarınızı satın almanız daha akıllıca olacaktır.
Benim hiç kamp yapan tanıdığım yok diyorsanız facebook’ta https://www.facebook.com/yardimrail/ hesabından ödünç malzeme isteme postu açabilirsiniz. Onu da yapamam derseniz ilk olarak uygun fiyatlı bir çadır ve mat alırsınız, uyku tulumunu polar veya battaniye ile halledebilirsiniz.
3. Yanınızda daha önce kamp yapmış birisi olsun.
İlk defa kamp yapacaksanız yanınızda daha önce kamp yapmış arazi şartlarını bilen birinin olması sizin için büyük avantaj olacaktır. Böyle bir tanıdığınız yoksa sizin gibi kamp yapmak isteyen bir arkadaşınızı ikna edebilirsiniz. O da yoksa ücretli kamp etkinlikleri düzenleyen pek çok instagram hesabı var, onlardan birine başvurabilirsiniz.

4. Tek başınıza kamp yapmayın.
İlk defa kamp yapacak birisinin tek başına kamp yapmasını asla tavsiye etmem. Kamp alanında da olsanız doğanın içinde olduğunuz düşünülürse yanınızda bir arkadaşınızın olması sizi daha güvende hissettirecek, gereksiz kaygılarla boğulmadan kampın keyfini çıkarabileceksiniz.
5. Kamp alanlarını tercih edin.
İlk defa kamp yapacaklara tavsiye olarak orman veya deniz fark etmez kamp alanlarının tercih edilmesi yönünde olacaktır. Henüz çadır konaklamasına alışkın olmadığınız için yeme, içme, tuvalet, temiz su gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir kamp alanı sizin için doğru tercih olacaktır. Bu sayede hem kamp yapmak zulme dönüşmez hem de ihtiyaçlarınızı doğal ortamda nasıl karşılayacağınızı düşünmeden yürüyüş, hamak, kitap okuma gibi keyifli aktivitelere daha çok zaman ayırabilirsiniz.
6. İlkbahar veya sonbaharda kamp yapın.
İlk defa kamp yapacak olanlar mevsim olarak çok soğuk veya çok sıcak olmayan ilkbahar ve sonbahar aylarını değerlendirmeliler. Yaz sıcağında eğer bir ağaç gölgesinin altında değilseniz çadırın içi hamama dönüşerek çekilmez bir hal alacaktır. Kış aylarında ise gece fazla soğuk olacağı için muhtemelen üşümekten uyuyamayacaksınızdır. İlkbahar veya sonbahar aylarında kamp yapacak dahi olsanız gitmeden önce hava durumunu mutlaka kontrol edin. Eminim hiçbiriniz ilk kampınızda beklenmeyen yağış ve rüzgarla imtihan olmak istemez.
7. Çadırınızı uygun bir alana kurun.
Çadırınızı kuracağınız alan düz, eğimsiz, taşlardan temizlenmiş olmalı ki gece yatınca sizi rahatsız etmesin. Aynı zamanda karınca yuvası gibi hayvanların yaşam alanları üzerine kurmamaya özen göstermelisiniz. Zeminde diken veya çakıl taşları varsa bu çadırın yırtmasına veya şişme yatak kullanıyorsanız patlamasına sebep olabileceğinden dikkatli bir temizlik yaptıktan sonra çadırı kurmaya başlayabilirsiniz. Çadırın giriş kapısını eğer güneşle aranız iyiyse güneşe cephe kurabilirsiniz. Sabah erken uyanmayı istiyorsanız çadırı sabah güneşini alacak ağaçlar gölge düşürmeyecek bir şekilde konumlandırabilirsiniz.

8. Çadırın kapısını açık bırakmayın.
5 dakikalık işim var hemen döneceğim diye düşünerek çadırın kapısını açık bırakırsanız istenmeyen misafirleri çadırınızın içinde bulmanız olası bir durum. Bu yüzden kısa süreli de olsa çadırınızın fermuarı hep kapalı olsun.
9. Yiyeceklerinizi çadırdan uzak tutun.
Çadırınızın içine yiyecek aldığınızda kokusunu alan hayvanlar yiyeceğe ulaşmak için çadıra zarar verecektir. Eğer araçla geliyorsanız yiyeceklerinizi araçta muhafaza edebilirsiniz. Araçsızsanız çadırdan uzak bir ağaca ağzı sıkı kapalı bir poşetle bağlayabilirsiniz.

10. Sinek kovucu sprey kullanın.
Gideceğiniz alanı bilmiyorsanız sinek ve böcek ısırıklarına maruz kalmamak adına sinek kovucu sprey almayı unutmayın.
11. Acil yardım çantası alın.
Doğada ufak tefek yaralanma ihtimaline karşı yara bandı, yanık merhemi, sargı bezi gibi temel ilkyardım malzemelerini yanınızda bulundurun.
12. Çöplerinizi doğaya bırakmayın.
Doğada her yerde çöp konteynırı olmadığı düşünülürse yanınıza çöp poşeti alarak çöplerinizi kendinizle beraber götürmeniz sizin için küçük insanlık için büyük bir adım olacaktır.
13. Olumsuzluklara takılmayın.
Son olarak ilk kampınız olacağı için dört dörtlük olmayabilir, umduğunuzu bulamamış olabilirsiniz ama olumsuzluklara takılarak moral bozmak yok. Günün sonunda kötü de olsa kamp tecrübeniz olacağını düşünebilirsiniz. Kamp yapmak gibi zor bir deneyime imza attığınız için kendinizi tebrik edebilirsiniz. Torunlarınıza anlatacak bir maceranız daha olduğu için sevinebilirsiniz. Ne olursa olsun hayal ettiğiniz bir şey için ilk adımı atarak en zoru başardığınız için kendinizle gurur duyabilirsiniz.
Doğa ile iç içe huzurlu kamplar diliyorum. Umarım kampınız keyifli geçer ve bir yerlerde beraber kamp yapıp bana bu heyecanlı anları anlatırsınız.